1. ​​​​​​​Munzur-Zap ​​​Sosyal Bilimler Kongresi
 
  
  Tunceli
  27-28.TEMMUZ,2015
     
KATEGORİ  
Sosyal Bilimler
YER   Tunceli
TARİH   27-28.TEMMUZ.2015
DÜZENLEYEN KURULUŞ   Disiplinler Arası Toplumsal Araştırmalar Derneği (DATA)

ETKİNLİK MERKEZİ  
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   http://kongremunzurzap.org/
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Bu yıl ilki düzenlenecek olan Munzur-Zap Sosyal Bilimler Kongresi, tarihsel deneyimleri ve birikimleri kavramak ve kuramsallaştırmak için gerekli perspektifin, tarihsel bir aktör olduğunun bilincinde olan ve pratikten beslenip yine pratikten hareket eden bir sosyal bilim kavrayışında bulunacağı iddiasıyla yola çıkar. Bu iddiaya bağlı olarak kongre, bir yandan sosyal bilimler alanında bu tür bir yaklaşımı besleyecek ve geliştirecek akademik çalışmalara zemin sağlamayı amaçlar, bir diğer yandan da bu zemini ülkenin temel sorunlarıyla ilişkilenerek gerçekleştirmeyi hedefler.



Munzur-Zap Sosyal Bilimler Kongresi, içerisinde yaşadığımız coğrafyanın sorunlarını bilgi konusu yapmayı ve bu sorunlara sosyal bilimlerin sağlayacağı olanaklar ışığında, uygulanabilir çözüm önerileri geliştirebilmeyi amaçlar. Kongre, bölgenin sorunları ile ilgilenen sosyal bilimcileri, kurumları ve kitle örgütlerini bu amaç doğrultusunda bir araya getirmeyi amaçlayan, disiplinler arası kolektif bir bilimsel etkinlik alanıdır. Munzur-Zap Sosyal Bilimler Kongresi, senede bir kez ulusal/uluslararası çapta düzenlenen hakemli bir kongredir.



1. Munzur-Zap Sosyal Bilimler Kongresi 27–28 Temmuz 2015 tarihlerinde, Dersim Belediyesi'nin desteğiyle DATA tarafından (Disiplinler Arası Toplumsal Araştırmalar Derneği) Dersim’de düzenlenecektir. Kongre için Dersim bölgesinin tercih edilmesi, bölgenin kendi biyografisi ve ülke içindeki sorunlarla ilişkisi nedeniyle ayrı bir önem taşır. Dersim, Türkiye tarihindeki etnik, dini, politik sorunların birebir muhatabı olmuş bir bölgedir. Başka bir deyişle, Dersim bölgesi tarihinin tüm sosyo-politik sorunları ile ilişkilenmiş ve bu sorunların en sert görünümlerinin birçoğuna birebir tanıklık etmiş bir hafızaya ve deneyime sahiptir. Bu bakımdan, genelde Türkiye toplumunun, özelde ise Kürdistan’ın ve Dersim’in toplumsal sorunlarını bilgi konusu yapma amacı güden Munzur-Zap Sosyal Bilimler Kongresi’nin Dersim’de gerçekleşmesinin özel bir anlamı vardır.



İki gün sürecek kongrenin bu yılki ana başlığı “bellek” olarak belirlenmiştir. “Bellek” ana başlığının altında aşağıdaki alt-başlıklarla sınırlandırılmamakla birlikte, öngörülen konu başlıkları şunlardır:



•Anadolu’nun Son Yüzyılı: Savaşlar, Kırımlar ve Katliamlar


•Cumhuriyet’in Kuruluşundan Günümüze Halk Direnişleri ve Mücadele Örgütlülükleri: Deneyim ve Pratikler


•Sözlü Tarih Araştırmalarında Yöntem ve Sorunlar


•Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve İktidar


•Ekoloji Tartışmaları: Doğanın Siyasallaşması


•Medya ve Toplumsal Bellek


•Türkiye’de Devlet- Sermaye İlişkisi


•Dünü ve Bugünüyle Cumhuriyet’in Dersim Politikaları


•Dersim Aleviliği: İnanç, Ritüeller, Kutsal Mekânlar ve Günler


•Ortadoğu’da Kürt Sorunu ve Barış


Geri