1. Uluslararası Ceyhan Enerji ve Petrol Kongresi
 
 
  1st International Congress of Ceyhan Energy and Petroleum
  Ankara
  29-31.OCAK,2009
     
KATEGORİ  
Enerji
YER   Ankara
TARİH   29-31.OCAK.2009
DÜZENLEYEN KURULUŞ   Ankara Ceyhanlılar Yardımlaşma ve Kültür Derneği

ETKİNLİK MERKEZİ   Sheraton Hotel & Convention Center

ORGANİZATÖR KURULUŞ   Organizer Tanıtım
ETKİNLİK WEB SAYFASI   http://ceyhanenerjikongresi.org
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
İnsanlığın 21. yüzyıldaki en önemli sorunu iklim değişikliği ve küresel ısınmanın yanında, onun kadar önem taşıyan diğer bir meselesi de enerji arzı ve güvenliğidir. Türkiye, enerji konusunda küresel çapta kilit rol oynayabilecek bir ülkedir. Petrol ve doğal gazın üreticilerden tüketicilere istikrarlı, güvenli, ekonomik ve çevre dostu bir ortamda ulaştırılması bakımından Türkiye’nin olanakları geniş ve güçlüdür. Afrika, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren, hem karadan, hem denizden enerji nakli yapabilecek bir konumda olan Türkiye, giderek bir dünya enerji oyuncusu haline gelmektedir.


Türkiye’nin enerji bağlamındaki faaliyetlerinin merkezi ise kuşkusuz Ceyhan’dır. Ceyhan yıllardır Irak petrolüne çıkış sağlamakta, şimdi ise Azerbaycan petrolüne ev sahipliği yapmaktadır. Önümüzdeki yıllarda yeni projelerini hayata geçirilmesiyle, Ceyhan dünyanın en önde gelen enerji toplama ve dağıtım noktalarından biri haline gelecektir.

Ceyhan’ın gerek Türkiye, gerek uluslararası toplum için enerji arzı ve güvenliği açısından taşıdığı önem ve anlamı iyi anlamak ve değerlendirmek gerekmektedir. Ceyhan havzasıyla ilgili gelişmeler ve çalışmalar Türk Hükümetlerinin ve ilgili diğer çevrelerin gündemine girmiş konular olarak esasen mercek altındadır. Ancak Ceyhan’ın değeri katlanarak artmakta, işin çapı da büyümekte, bunlar Ceyhan’ın geleceğinin daha etraflı, daha kapsamlı ve dikkatli planlanması gerekli kılmaktadır. Bunun yapılması sadece enerji konusuyla ilgili resmi kuruluşların ve şirketlerin öncelikleri açısından değil, Ceyhan ve havzası halkının çıkarları ve gelecekleri bakımından da yararlı görülmektedir.

Bu nedenlerle, yerli ve yabancı resmi makamlarının, şirketlerin, bilim çevrelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının bu hayati konuya eğilmelerini sağlayabilmek amacıyla “1. Uluslararası Ceyhan Enerji ve Petrol Kongresi”nin düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Kongre 29-30-31 Ocak 2009 tarihlerinde Ankara’da yapılacaktır. Sivil toplum kuruluşlarının bir girişimi olan bu Kongre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dâhil olmak üzere, Türk makamları ve ilgili özel sektör kuruluşları tarafından desteklenmektedir.

Hedef, Ceyhan’ı insan haklarına saygılı, çevreye dost, ekonomik kıstaslara uygun, güvenlikli bir biçimde planlamak ve 21. yılda insanlığa enerji arzı açısından mükemmel tasarlanmış bir havzaya dönüştürmektir. Hedefimiz, Ceyhan’ı Türkiye’nin gururu, Türkiye’yi dünyanın enerji gözdesi haline getirmektir.

Dr. O Faruk LOĞOĞLU
BÜYÜKELÇİ

Geri