DAVET |
KONAKLAMA |
LİNKLER |
İLETİŞİM |
XIX. yüzyılda sosyal bilimlerin pek çok dalındaki uyanış tarih alanında da kendini göstermiştir. Tarih yazıcılığında belgelere dayandırılan ve kanıtlarla sunulan tarihsel bilgi önem kazanmıştır. Ancak tarihçilerin kullandıkları bu kanıtların çoğunlukla resmi makamlar tarafından üretilmiş olması, resmi otoriteyi yansıtan ve siyaset ağırlıklı, bir bakıma "yanlı ve eksik" bir tarih yazıcılığını ortaya çıkarmıştır. Toplumsal tarih, yerel tarih, sözlü tarih, kültür tarihi kavramları 20. yüzyılda önem kazanmıştır. Yerel ve sözlü tarihin işe koşulmasıyla kayda geçmemiş, kamusal alanda yer almamış (önemsiz görülen) gelişmeleri, sıradan insanı ve resmi görüşün dışındaki bakış açılarını yansıtan pek çok bilgiye ulaşılabilmiş, tarihin içinde insan daha da görünür olmuştur.
En basit biçimde “coğrafi olarak sınırlı bir alanın tarihini” ifade eden yerel tarihin bilinmesi bireylere o sınırlı alanın geçmişini tanımanın çok ötesinde kazanımlar sağlar. Yerel tarihin araştırılıp öğrenilmesi için çaba gösterirken edinilen bilişsel beceriler ile sonuçta elde edilen yerel topluluğa ve çevreye karşı duyarlılık, sorumluluk ve aidiyet gibi duyuşsal kazanımlar bunlardan bir bölümüdür. Ayrıca bir toplumun parçası oldukları düşünüldüğünde kişilerin sahip olacağı bu kazanımların bireysel boyutun ötesinde de değer ifade ettiği anlaşılabilir.
İçinde doğulan, büyünen ya da yaşam sürülen yerel alanın geçmişini öğrenmek özellikle son yıllarda toplumun farklı kesimlerinden birçok amatör araştırmacının ilgi alanını oluşturmaktadır. Temel öğrenme ortamları olarak öğretim kurumları ise genç yaştaki bireylerin konuya dikkatini çekecek fırsatları yaratabilmektedir. Örneğin tez çalışmaları içinde lisansüstü öğrenciler, üniversitelerdeki çeşitli dersler bağlamında lisans öğrencileri hatta çeşitli proje çalışmaları kapsamında ortaöğretim seviyesindeki öğrenciler dahi konu hakkında araştırmacı rolünü üstlenebilmektedir. Buradan hareketle sempozyum genç araştırmacıların gerçekleştirdikleri yerel ve sözlü tarih araştırmalarını paylaşabilecekleri bir platform yaratmayı hedeflemektedir.
Sempozyum Konuları:
· Yerel topluluk kültürleri
· Savaş, göç, doğal afet gibi tarihi olayların yereldeki etkileri
· Tarihsel bağlamda yerel mekânlar;
- kurum ve kuruluşlar
- çarşılar
- sinemalar
- yeme-içme mekânları
- din ve inançla ilişkili mekânlar…
· Tarihsel bağlamda belirli bir topluluğun;
- yeme-içme kültürü
- gelenekleri
- eğlence ve festivalleri
- din ve inanca dayalı ritüelleri
- ekonomik uğraşları…
· Aile tarihi
· Eşya tarihi
· Biyografi
|
|
|