2. Uluslararası Mezopotamya İnanç ve Kültür Turizmi Kongresi
  2nd International Mesopotamia Faith and Culture Tourism Congress
  Mardin / ONLINE
  5-7.ARALIK,2024
     
KATEGORİ  
Turizm
YER   Mardin / ONLINE
TARİH   5-7.ARALIK.2024
DÜZENLEYEN KURULUŞ   Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi

ETKİNLİK MERKEZİ   Mardin Artuklu Üniversitesi / ONLINE
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   www.artuklu.edu.tr/inanckulturturizmi
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Saygıdeğer meslektaşlarım,

Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi olarak 5 - 7 Aralık 2024 tarihlerinde “Uluslararası Mezopotamya İnanç ve Kültür Turizmi Kongresi”nin ikincisini düzenleyeceğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Ana teması “İnanç ve Kültür” olan kongre, ulusal ve uluslararası alanda tanınmış konuşmacıların ve akademik oturumların Zoom ve Youtube platformunda yer alacağı bir kongre olacaktır.

Uygarlık tarihinin şekillenmesinde büyük rolü olan Mezopotamya bölgesinin kısa tarihçesi:

“İki nehir arasındaki topraklar” anlamına gelen Mezopotamya adı, Dicle ve Fırat nehirleri tarafından beslenir, İlkel insanın en erken dönemlerde varlığını sürdürme çabası daha ziyade akarsu kıyılarında ılıman ılıman iklimlerde, güneşin eksik olmadığı yenebilir bitki kökü ve tohumlarının, ağaçların bulunduğu topraklarda görülmüştür. Mezopotamya bu özelliklere uygun topraklar olarak yerleşik hayata geçişin de ilk mekanı olmuştur.Yeryüzünde konar-göçer yaşam tarzının sona erip, tarım ve ardından hayvancılığa geçişin gerçekleştiği ilk bölge Kuzey Mezopotamya olarak bilinir. Akarsuların bolluğu, iklimin yumuşaklığı, toprağın verimliliği gibi nedenler ile kavimler ilk kez bu bölgede yerleşik hayata geçip, tarımsal faaliyetlere başlamışlardır. Tarla tarımına geçiş, hayvanların evcilleştirilmesi, demirin kullanımı ile birlikte saban ve diğer aletlerin toprağın işlenmesinde kullanılması tarla ve bahçe tarımına geçişi sağlamıştır. Mezopotamya’da yerleşik yaşama dair gelişmeler köylerin kurulması, öğütülmüş gıdanın kullanılmaya başlanması, ürünlerin depolanması ve tarım hukukunun ilk prensipleri ile birlikte Neolitik Çağda ortaya çıkar.

Neolitik Çağın erken dönemlerinde Diyarbakır’ın Ergani ilçesi yakınlarındaki Çayönü ve Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesi Kantara köyünde bulunan Newala Çoli yerleşim birimleri dünyanın bilinen ilk ik yerleşik hayat merkezleridirler. Mezopotamya’nın bu kesiminde, coğrafi özelliklerin de oluşması nedeniyle üretici ekonomiye geçilip; buğday, arpa gibi ürünler yetiştirilirken koyun, keçi gibi hayvanlar da evcilleştirilmiştir. Yerleşik düzene geçmekte olan diğer yerleşim merkezlerinde kent ve köyler ortaya çıkarken çanak çömlek yapımına ilişkin kalıntılar bulunamamış ancak kap olarak kap olarak için oyulmuş taş ya da ahşap malzemelerin kullanıldığı görülmüştür. Oysa Newala Çoli’de kile elle biçim verilip ateşte pişirilerek çanak çömlek yapma sanatı gibi mutfak araçlarının imal edildiği görülür. Yine yiyeceklerin üretimi aşamasından sonra, tüketime hazırlanma aşamasına geçilmesi ve bunun için ham malzemelerin çeşitli pişirme yöntemleri ile sindirim, lezzet gibi öğeler önemsenerek geliştirilen mutfak kültürünün temeli Mezopotamya’da atılmıştır. Yemek pişirme Mezopotamya’da tıpkı giyinmek gibi uygarlığın başlangıcını işaret eder.

Mardin Artuklu Üniversitesi olarak, II. Uluslararası Mezopotamya İnanç ve Kültür Turizmi Kongresi’ne dünyanın dört bir yanından araştırmacıları ve uygulayıcıları inanç ve kültür turizminin geleceğine yönelik yönelimleri tartışmak üzere davet ediyoruz. Ayrıca, aşağıda yer alan konu başlıklarını içeren bildiriler de kabul edilecektir:


- İnanç Turizmi

- Kültür Turizmi

- Miras Turizmi

- Turizm ve Kalkınma

- Eko-turizm/Sürdürülebilir Turizm

- Gastronomi ve Turizm

- Turizm Etki Değerlendirmesi

- Turizm Pazarlaması ve Tüketici Davranışı

- Ağırlama ve Turizm

- E-turizm ve Dağıtım

- Medya, Popüler Kültür ve Turizm

- Emniyet, Güvenlik ve Turizm

- Kimlik ve Turizm

- Turizm ve Eğitim

- Turizm ve Etik

- Turizm ve Rehberlik

- Turizm ve Göç

- Destinasyon Yönetimi ve Pazarlama

Kongremize gönderilen bildiriler kör hakemlik ile en az iki hakem tarafından değerledirilecektir.


Düzenleme Kurulu adına,

Prof. Dr. Lokman TOPRAK
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi

Geri