5. Sürdürülebilir Kalkınma ve Uzay Araştırmaları Kongresi
  5th International Congress on Sustainable Development and Space
  Antalya / Konyaaltı / ONLINE
  2-6.KASIM,2023
     
KATEGORİ  
Multidisipliner
YER   Antalya / Konyaaltı / ONLINE
TARİH   2-6.KASIM.2023
DÜZENLEYEN KURULUŞ   -Saygın Bilim Derneği (SAYBİLDER)
-Mardin Artuklu Üniversitesi

ETKİNLİK MERKEZİ   Porto Bello Hotel Resort & Spa /
ONLINE
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   isd-congress.org/tr
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Değerli Bilim İnsanları,

Sürdürülebilirlik kavramı, son zamanlarda başka ekonomi, kalkınma, tarım, sanayi, çevre gibi alanlar olmak üzere hayatın hemen her alanında kullanılmaya başlanmıştır. Bu yüzden, birçok uluslararası kurum ve kuruluş araştırmalar yapmakta ve raporlar hazırlamaktadır. Yine akademik düzeyde pek çok uluslararası konferans, kongre ve toplantılar yapılmakta ve ülkelerin sürdürülebilirliği benimsemeye teşvik etmeye çalışmaktadır.

Nüfus artışı ve kentsel alanların önemli ölçüde genişlemesi nedeniyle var olan doğal kaynaklardan kişi başına düşen miktar hızla azalmaktadır. Bunun yanında her geçen gün artan kirlilik, küresel iklim değişikliklerine neden olmakta ve doğal enerjilerin kullanımından evdeki su kullanımına kadar her şeyi parça parça koparmaktadır. Sürekli kuraklıklar ve değişen yağış seviyeleri, özellikle fakir ülkelerde su kıtlığına, tarımsal üretimde ve gıda güvenliğinde kıtlığa yol açmaktadır. Bu sebepledir ki hemen her gün kasırgalar, seller, toprak kaymaları, depremler gibi doğal afetlerle ilgili haberlerle yüzleşiyoruz. Örneğin Türkiye'nin güneyini vuran 6 Şubat 2023'teki depremlerde 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Aynı zamanda bu deprem Suriye tarafında da şiddetle hissedildi ve orada büyük yıkımlara neden oldu. Hem bu yıkımların yeniden imarı hem de kaybolan insan kaynaklarının yeniden sağlanması ve hayatta kalanların sosyal-psikolojik ve ekonomik durumlarının yeniden inşa edilmesi için sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ülkelerin, bu ani ve büyük iklim ve yaşam değişiklikleri ile başa çıkabilmesi için doğal kaynakları kullanmayla ilgili sürdürülebilir bir planlamaya ihtiyaçları vardır.

Son yıllarda Akdeniz havzasında doğal afetlerin artan sıklığı ve bir kuraklık döneminin kaydedilmesi, bu bölgedeki ülkelerin su kıtlığına uyum sağlamak başta olmak üzere sürdürülebilir kısa ve orta vadeli stratejileri içeren planlar yapmalarına neden oldu. Ancak bunları hayata geçirmek oldukça zahmetlidir, maliyetlidir ve zaman gerektirmektedir. Buna örnek olarak Türkiye’nin hidroelektrik kaynaklarının zayıflaması ve artan nüfusun enerji talebinin karşılanması için temiz enerjiye yönelmesi ve güneş, rüzgar enerjilerini hayata geçirmesi gösterilebilir. Bu yönelim, insanlığı korumak kaydedilen kayıpların boyutunu azaltmak için gerekli olduğu kadar onları tehlikelere karşı korumak ve ekonomik düzeyde rahatlamalarını sağlamak için gereklidir.

Sürdürülebilirliği sadece ekonomi, çevre, tarım, kalkınma, sanayi olarak düşünmemek gerekir. Eğitim, kültür, yönetim ve organizasyon gibi her alanda sürdürülebilirlik önemlidir. Eğitim alanında sürdürülebilir politikalar başarılı gençlerin yetişmesi için elzemdir. Kültürün modern yaşam karşısında yok olmasının önüne geçmek için ona sürdürülebilir bir yaşam koridoru oluşturmak gerekir. Yine kurum ve kuruluşların kişilere bağlı ve kısa ömürlü olmaları için sürdürülebilir bir yönetim anlayışıyla yapılandırılmalıdır. Görüldüğü gibi sürdürülebilirlik tüm alanlarda var olan ve fark edilerek geliştirilmesi gereken bir durumdur.

Bu kongre, daha önce 4 kez sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleşmiştir. Beşinciden itibaren kapsamı genişletilerek Sürdürülebilir Kalkınma ve Uzay Araştırmaları Kongresine dönüştürülmüştür. Böylece hem sürdürülebilir yaşamın hem de gelecekte yeni bir dünya inşa etmenin bilimsel temellerini tartışma olanağı elde edilecektir.

Çevremizde olup bitenlerin iyileştirilmesi ve yeni teknolojilerin insanoğluna yeni ufuklar açması için bir nebze de olsa bilgilendirme ve bilinçlendirme sağlaması umuduyla gerçekleşen bu kongre, farklı disiplinlerden uzmanları ve araştırmacılarını bir araya getirmeyi; doğal afetler ve iklim değişiklikleri, gıda güvenliği ve enerji verimliliği, doğal kaynakları geliştirmek ve korumak başta olmak üzere sürdürülebilirlik konularını; haberleşme, iklimlendirme, evrenin varlığı ve geleceği, uzayda yeni keşifler gibi uzay araştırmalarını bilim çerçevesinde ele almaya hedeflemektedir.


Saygılarımla…


Bilim ve Danışma ve Düzenleme Kurulları adına,

Kongre Başkanı
Dr. Sid Ahmed Soufiane

Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Najem Dhaher

Geri