15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu
  
  Sakarya / ONLINE
  19-21.EKİM,2023
     
KATEGORİ  
Dilbilim
YER   Sakarya / ONLINE
TARİH   19-21.EKİM.2023
DÜZENLEYEN KURULUŞ   Sakarya Üniversitesi
ETKİNLİK MERKEZİ   Sakarya Üniversitesi Kültür ve
Kongre Merkezi / ONLINE
ORGANİZATÖR KURULUŞ  
ETKİNLİK WEB SAYFASI   dunyadiliturkce2023.sakarya.edu.tr/
DAVET KONAKLAMA LİNKLER İLETİŞİM
Değerli Bilim İnsanları, Türkçe Sevdalıları;

İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı bir fakülte iken 1992 yılından itibaren Sakarya Üniversitesi adıyla yükseköğretime devam eden Üniversitemiz 250 yıllık bir birikimi bünyesinde barındırmaktadır. Sahip olduğu köklü geçmişinden aldığı ilhamla çağın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarıyla bugünü ihya etmenin yanında; geleceği inşa etme çabasını sürdüren Sakarya Üniversitesi, 2023 yılında YÖK tarafından “Bilgi Güvenliği” alanında “Öncelikli Üniversite” kategorisine alınmıştır.

Sakarya Üniversitesi, fakülte, enstitü, yüksekokul gibi temel ihtisas birimleri ile birlikte sayısı otuz beşi bulan araştırma merkezleri ve sahip olduğu teknokent altyapısıyla ülkü ve amaçlarını gerçekleştirme arzusunu gelecek kuşaklarla paylaşmaktadır.

Türk dili, Türk tarihi ve Türk kültürü alanlarının bilgi setlerine lisans ve lisansüstü eğitim programlarıyla katkı yapan Sakarya Üniversitesi, Cumhuriyetimizin 100. yılında Dünya Dili Türkçe Sempozyumuna ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını taşımaktadır. 15. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Sakarya Üniversitesi Rektörlüğünün himayelerinde Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi programı, Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği programı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü işbirliği ile gerçekleştirilecektir.

Binlerce yıldır bir nehir gibi geçtiği yerleri mümbit topraklara çeviren ve kendini de besleyen Türk dili, Balkanlar’dan Çin’e; İran’dan Kuzey Buz Denizi’ne kadar yaklaşık 12 milyon km2’lik bir alanda 330 milyonu aşkın konuşan sayısı ile dünyanın en geniş coğrafyalara yayılmış ve en çok konuşulan dilleri arasında bulunmaktadır. Türkçenin yabancı dil olarak öğrenilmesine gösterilen ilginin 21. yüzyılın başından itibaren artarak devam etmesi, Türkçenin dünya dili olarak nitelendirilmesine vesile olmuştur.

Bugün itibarıyla dünyanın yaşayan en eski dili olma hüviyetini taşıyan Türk dili için Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sayısız felaketler içinde ahlakının, geleneklerinin, hatıralarının, çıkarlarının, kısaca bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin, kalbidir, zihnidir (1929)” diyerek bir milletin var oluş ve varlığını muhafaza edebilmesinde Türkçenin merkezi konumuna işaret etmiştir.

Atatürk’ten ilhamla, köklerimize inerek olayların böldüğü tarihimiz içinde yeniden bütünleşmek arzumuzu Cumhuriyetimizin 100. yılında siz değerli bilim insanlarının yapacağı katkılarla Türk dilinin, Türk tarihinin, Türk kültür ve medeniyetinin zenginliklerini yarınlara taşıyacağımıza inanmaktayız. Bu amaca matuf olarak düzenleyeceğimiz 15. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu vesilesiyle dünyanın dört bir yanındaki araştırmacıları, Cumhuriyetimizin 100. yılında Sakarya ruhu ile Sakarya’da bir araya getirerek gelecekteki ortak çalışmalara da zemin hazırlama gayreti içerisindeyiz.

“15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu”na katılımınızı bekler, saygılarımızı sunarız.


Sempozyum Düzenleme Kurulu

Geri